Interview

“Ik doe wat ik leuk vind en stop met de dingen die ik niet meer leuk vind!”

Een gesprek ditmaal met Chris Tiekstra. Niet alleen een door de wol geverfde ondernemer maar daarnaast al jarenlang de drijvende kracht achter de RaboRonde Heerlen en betrokken bij tal van vrijwilligersactiviteiten. En, heel belangrijk: Heerlenaar!

Chris  en Miranda bij de Ridderordeonderscheiding 

Wie is Chris Tiekstra?
“Ik ben op 22 maart 1961 geboren in Heerlen, ik woon nog steeds in Heerlen, ben ruim 25 jaar gehuwd met Miranda, en samen hebben wij twee prachtdochters. Nadia, geboren in 1991 en nu dus 25 jaar, en Quira geboren in 1995, dus nu 21 jaar.”

Opleidingen?
“Basisonderwijs gevolgd op de Theo Thijssenschool, daarna de HAVO op het Grotiuscollege in Heerlen, en vervolgens heb ik HEAO Communicatie gedaan in Eindhoven.”

Maatschappelijke loopbaan?
Chris Tiekstra somt een behoorlijk aantal functies op dat hij sinds 1984 heeft vervuld. Hij begint als voorlichter/redacteur bij het Academisch ziekenhuis in Maastricht, vervolgens gaat hij bij de gemeente Heerlen aan de slag als beleidsvoorlichter en als representatiemedewerker, daarna gaat hij als commercieel manager werken bij Bureau Rob Vermeulen in Landgraaf. Dan volgt een werkzame periode bij Westerhout Groep in Kelpen, als hoofd ‘M & C’ en als adjunct-directeur. Vanaf 2003 is hij eigenaar van zijn eigen communicatieburo, ‘T-Force’ in Heerlen.

Politieagent
Maar eigenlijk, vertelt Chris Tiekstra, had hij altijd politieagent willen worden. Daarom ging hij vanuit het Grotiuscollege naar de landelijke keuringsdag van de politie. “Ik had al allerlei testen gedaan en moest me toen melden bij de keuringsarts. Toen ik bij die arts binnenkwam riep die meteen “Wat kom jij hier doen, dat gaat niet lukken!” Volgens hem was ik te klein, maar dat was ik niet met hem eens. De meetlat bracht uitkomst, en bleek ik 1 meter 68 te zijn. De minimum lengte was 1 meter 70. Dus op die twee centimeter werd ik afgekeurd en kon ik weer behoorlijk beduusd terug richting Heerlen. Daar kreeg ik vervolgens van de schooldecaan het advies om naar de open dag van de HEAO in Eindhoven te gaan, daar waren ze juist begonnen met een opleiding communicatie. Daar ben ik toen naar toe gegaan, ik herinner het me nog, in een omgebouwde fabriekshal in de wijk Woensel. Na die open dag was ik direct verkocht, ik had er een goed gevoel over. En daar is dus de basis gelegd voor het verdere verloop van mijn maatschappelijke carrière.

En dan, na tal van banen als werknemer, begint u in 2003 uw eigen bedrijf, T-Force communicatieburo?
“Klopt. Ik had bijna 20 jaar ervaring bij diverse werkgevers. Door toeval kwam mijn laatste werkgever, Westerhout Groep, met het voorstel of ik niet als zelfstandige aan de slag wilde. Ik heb toen enkele dagen bedenktijd gevraagd, en met mijn echtgenote Miranda overlegd. Maar omdat ik al een hele tijd zelfstandig binnen de organisatie werkte, en door de positieve reacties van mijn relaties en uiteraard van Miranda is het besluit genomen. Miranda en ik besloten om het samen te gaan doen, en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Ik heb er nog steeds veel zin in!”

T-Force staat voor?
“‘T’ staat voor Tiekstra, en ‘Force’ betekent uiteraard ‘kracht’. Wij zijn een full-service reclamebureau met 5 medewerkers. Qua werkgebied beperken we ons tot Limburg. Met één uitzondering, onze organisatie werkt voor een onafhankelijke senaatsfractie in Den Haag, die van senator Hendrik ten Hoeve. Als de rechterhand van die fractie op niet-politiek gebied. En we zijn na al die jaren van samenwerking nog steeds blij met elkaar.”

Daarnaast bent u ook nog voorzitter van de RaboRonde Heerlen, en de stichting Cyclocross Heerlen.
“In 1989 benaderde wethouder Hub Savelsberg mij om mee te willen denken in de organisatie van de profwielerronde Heerlen. Tijdens het tweede jaar hebben we toen de ‘Stichting Profronde Heerlen’ opgericht. Daarvan ben ik tot 2001 bestuurslid geweest. In 2002 werd ik, opnieuw door de heer Savelsberg, gevraagd of ik ditmaal wilde meedenken over het organiseren van de Cyclocross in Heerlen, en deze uitdaging heb ik aangenomen. De ‘Profronde’ werd op een gegeven moment door andere personen georganiseerd en ik kreeg signalen dat ze met dit mooie en grote evenement wilde gaan stoppen, en het eventueel zouden gaan verplaatsen richting Sittard-Geleen. Wij hebben dat toen weten te voorkomen, en toen was ik weer terug op de plek waar ik ooit begonnen was. Sinds 2010 ben ik organisator van de RaboRonde Heerlen, en van 2002 tot 2015 was ik organisator van de Boels Classic/Cyclocross Heerlen. ”

Wat heeft de RaboRonde Heerlen tot zo’n succes gemaakt?
“Om te beginnen de stad Heerlen, een prachtige locatie voor deze wielerronde. Het schouwburgplein en de schouwburg zelf, mooier kun je het toch niet krijgen?! Een ideale locatie, waar je iedereen kunt ontvangen, van renners tot genodigden en sponsoren. En de medewerking van de gemeente Heerlen. Dat draagt allemaal bij aan het succes. Maar vergis je niet. Wij zijn met 15 mensen een heel jaar bezig met de voorbereidingen van dit evenement. Het is gigantisch veel werk. Denk aan de veiligheid, het maken van afspraken met de horeca, gemeente, politie en de vele vergaderingen die gaan over de techniek. Of zoiets als de stroomvoorzieningen. Niet elke straat in Heerlen heeft stroompunten, dus dat zal ook geregeld moeten worden. We maken dan ook een draaiboek dat tot op de minuut moet kloppen.”

Rennersveld
“Maar ook het aantrekken van renners is heel erg belangrijk. Welke renners rijden er in de ronde van Frankrijk, of zijn vrij om te komen? Gelukkig hebben wij als ronde een goede naam opgebouwd bij de renners, waardoor zij graag naar Heerlen komen. Wout Poels bijvoorbeeld, en met hem vele anderen. Je moet ook zorgen voor interactie. Bijvoorbeeld tussen de renners en sponsoren. Maar het mooiste voor ons als organisatie zijn toch wel de vele Parkstedelingen die de RaboRonde ieder jaar opnieuw weer komen bezoeken. Overigens is die wielerronde naar Heerlen gekomen vanuit de gemeente Simpelveld. Daar organiseerden ze de koers de ‘Nacht van Simpelveld’. Op een gegeven ogenblik gaven ze te kennen dat de organisatie en het financiële plaatje te groot werden. Ze vonden dat deze koers in een grote stad thuishoorde, en daar is de stad Heerlen op ingesprongen.”

Een groot deel van uw leven bent u actief als vrijwilliger, u heeft een indrukwekkende staat van dienst…
“Ja. Ik vind het mooi om voor de gemeenschap iets te betekenen. Organiseren en meedenken zit nu eenmaal in mijn bloed. Weet je, ik zie mijzelf als een bruggenbouwer. Iemand die mensen verbindt, bij mij is 1 plus 1 heel vaak 3! Als vrijwilliger ben ik toch gemiddeld enkele uren per week bezig, en ik houd mij daarbij vooral vast aan het gezegde: “Wie goed doet, die goed ontmoet.”

Ook in de lokale politiek heeft u nog een rol gespeeld?
“Ik ben 12 jaar bij de Stadspartij Heerlen actief geweest. Als gemeenteraadslid en fractiesecretaris, in diverse combinaties van die functies. En daarbij ook nog een periode voorzitter van de werkgroep ‘financial audit gemeente Heerlen’. Politiek vond ik heerlijk, en het was leuk. In de gemeenteraad van mijn stad. Vijftien uur per week was ik bezig met opbouwen van dossierkennis. Voor mij echt heel belangrijk, want kennis is macht! Als bestuurder zoek je naar oplossingen, maar dan behoor je wel te weten hoe stukken zijn opgebouwd, hoe de zaak in elkaar zit. Maar in de laatste periode had ik niet meer het gevoel dat dit zo vanzelfsprekend was bij de gemeentes. De raadsleden lieten en laten steeds vaker meer over aan de colleges, en er bleef voor raadsleden steeds minder ruimte over. Ik kreeg meer en meer het gevoel dat we klapvee waren geworden en heb toen besloten om ermee te stoppen. Mijn stelling is en blijft en was ook hier: “Ik doe wat ik leuk vind en stop met de dingen die ik niet meer leuk vind!”

Dan de vragen van …

1. Karakter?
Eigenzinnig.

2. Levensmotto?
Ik doe wat ik leuk vind en stop met de dingen die ik niet meer leuk vind.

3. Bewondering voor?
Leon Beerendonk.

4. Spijt van?
Bijna niets.

5. Angst voor?
De verharding in de maatschappij.

6. Hobby’s?
Wielrennen, maar in het bijzonder het organiseren.

7. Ambities?
Om de oudste ondernemer van Nederland te worden.

8. Ultieme doelstelling?
Geluk.

9. Slechte eigenschap?
Eigenwijs.



10. Krijg inspiratie van?
Positieve mensen.

11. Boek of film?
Boek, detectives van de schrijver Jo Nesbo.

12. Avondje stappen of etentje?
Etentje.

13. Bier, water of wijntje?
Water, ik drink geen alcohol.

14. Wie zijn uw voorbeelden?
Eerlijke mensen.

15. Wat zou u absoluut nog eens willen doen?
Terug in de tijd, naar mijn jeugd, voetballen bij de A-jeugd van KEV.

16. Waar zien wij u over 10 jaar?
In Heerlen, hier ben ik geboren en getogen, hier leef en werk ik.

Heerlenaar Chris Tiekstra, een door de wol geverfde ondernemer, organisator en vrijwilliger die weet wat doorzetten betekent. Die met het organiseren van activiteiten jaar in, jaar uit mooie resultaten weet te behalen voor zijn stad Heerlen. Die dan ook met recht, en mede ook door het vele vrijwilligerswerk dat hij (heeft) verzet, in 2015 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau!

Tekst en interview: Hein Smith.

Bron: Heerlennieuws.nl

<< terug